fbpx

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Var köper man begagnade båtar?

Du kan köpa begagnade båtar på Blocket.se eller hos lokala båthandlare.
Yachtsale säljer både nya och begagnade motor och segelbåtar.

Vem säljer båtar?

Antingen säljer en privatperson eller ett företag båtar.  Vanligtvis när företag säljer begagnade båtar äger en privatperson båten och företaget agerar förmedlare, precis som på bostadsmarknaden.

Vad ska man fråga vid båtköp?

Här är några av de viktigare frågorna vid ett båtköp:

 • Vad kostar båtförsäkringen?
 • Är båten registrerad?
 • Vad har båten för utrustning?
 • Hur har båten förvarats över vintern?
 • Hur har båten underhållits och av vem?
 • Har båten använts i salt- eller sötvatten?
 • Har båten några skador?
 • Vad kostar en båtplats för denna båt?
 • Finns det en varudeklaration?
 • Har båten blivit grundstött? 
 • Har båten på någon annat sätt varit involverad i en större reparation.
 • Någon utrustning som behöver bytas ut inom närtid
 • Följer det med tampar?
 • Följer det med fendrar?
 • Följer det med presenning för att täcka båten med?
 • Vad har båten för andrahandsvärde?
Vad ska man tänka på när man köper båt?

Gör en behovsanalys av ert tänkta båt använde. Alltså är ni ute efter en båt att spenderar semestern på och vara ute i flera veckor i sträck eller en båt för att snabbt ta sig ut i skärgården över dagen eller något däremellan.  När ni har svaret på det blir det mycket enklare att börja söka efter er framtida båt! 

Bra saker att väga in i er behovsanalys: 

 • Vilken komfortnivå vill vi ha
 • Hur mycket får båtägandet kosta per år
 • Vad vill vi få ut av båt av ert båtägande. Är det fiske, vattenport eller segling eller något annat som står i fokus?
 • Var ska båten stå på vintern? Har jag en båtplats utomhus eller står den i en hall?
 • Vilken typ av motor vill jag ha? Utombordare eller inombordare? Bensin, diesel eller el?
 • Vill jag kunna laga mat ombord?
 • Ska det finnas toalett? Om du vill ha det måste den gå att tömma från däcket (du får inte släppa ut toalettavfall i vattnet enligt svensk lag) 
 • Vill jag ha övernattningsplatser? Hur många?
 • Var och när kommer jag att använda båten? Är det dagsturer, helgturer eller längre turer?
 • Ska jag mest köra i en insjö, i skärgården eller ute på öppet hav?
 • Vem ska köra båten och hur många ska det finnas plats för?
 • Hur viktigt är det att den går fort? Är det framför allt en båt att finåka i eller ska jag transportera mycket i den?
Hur mycket är min båt värd?

Du kan enkelt göra en gratis båtvärdering hos en av våra båtmäklare. Fyll i kontaktformuläret med information om din båt så får du kontakt inom kort. fri båtvärdering

Vilken är den bästa familjebåten?

En mycket individuell fråga och början till svaret ligger i er behovsanalys av vad ni vill få ut av ert båtägande. Det enda säkra är att det finns en båt för alla.  En bra början är att båten är CE-märkt, varudeklarerad och uppfyller era behov. 

Se vilka båtar vi har till försäljning just nu här: Båtar till salu

Vad kostar det att äga en motorbåt?

Förutom själva köpet av båten innebär ett båtköp en del löpande kostnader varje år för service, förvaring och skötsel. Dessa kostnader har ni som båtägare stora möjligheter att själva styra över genom att ta ställning till hur mycket tid ni själva är villiga att lägga ner på er båt. Många båtägare idag väljer idag att lämna båten till ett professionellt varv som tar hand om allt båten behöver mellan upptagningen på hösten och sjösättningen på våren. Andra båtägare väljer att ha sin båt på en båtklubb och ta hand om all service och skötsel personligen.  Det senare alternativet är såklart det mest ekonomiska och det förstnämnda är det mest tidseffektiva. Viktigt för just motorbåtar är såklart motor och drevservice vilket man på nyare båtar bör låta auktoriserade verkstäder utföra för att försäkra sig om att garantier med mera fortsätter att gälla.  För att ni skall få er en bra uppfattning om kostnaderna knutna till just de motorer och drev som sitter i er båt kontakta auktoriserade verkstäder för motortillverkaren. 

En ny motorbåt hos oss på Yachtsale ligger mellan 560.000 kr upp mot 45.000.000 kr.  Vi har noga valt ut de nybåtsmärken vi har för att kunna erbjuda något som passar alla. 

Läs mer om beneteau, fountaine pajot och prestige.

Vad kostar det att försäkra en motorbåt?

Priset på en båtförsäkring är i snitt 3 435 kronor, enligt insplanets jämförelsetjänst (2020). Vilket pris du får på din båtförsäkring varierar beroende på vilken båt du har, hur du förvarar den och vilket försäkringsbolag du väljer.

Exempel på försäkringsbolag är Alandia,Pantaenius, Svedea, Atlantica, Svenskasjö mf.

För att få en indikation på försäkringspremien för er båt kan man räkna med ca 1% av köpeskillingen i årspremie. 

Vilket båtmärke är bäst?

Båtmärken som Buster, Nimbus och Princess toppar ofta listor på populära båtmärken.

Yachtsale har varit länge i branschen och vi har valt att jobba med båtvarv som vi anser bygger båtar som ger den bästa totala båtupplevelsen. Vi har samtidigt strävat efter bygga en portfölj av många olika båttyper, segelbåtar, motorbåtar, katamaraner, daycruisers, osv för att kunna erbjuda ett brett sortiment till våra kunder. Till det har vi även räknat in pris, komfort, andrahandsvärde och kvalitet. 

Baserat på detta har vi valt att representera BENETEAU, FOUNTAINE PAJOT och PRESTIGE på den svenska marknaden.

Vilken är den bästa daycruisern?

Daycruisers är antagligen den absolut mest populär båt typen på marknaden idag vilket gör att det  finns en uppsjö av olika modeller och tillverkare av Daycruisers upp till 8 meter.

Yachtsales personliga favoriter i det här segmentet kommer så klart från BENETEAU! 

Ni kan läsa mer om deras Daycrusier modeller här: beneteau.

Vad kostar det att ha en segelbåt?

Förutom själva köpet av båten innebär ett båtköp en del löpande kostnader varje år för service, förvaring och skötsel. Dessa kostnader har ni som båtägare stora möjligheter att själva styra över genom att ta ställning till hur mycket tid ni själva är villiga att lägga ner på er båt. Många båtägare idag väljer idag att lämna båten till ett professionellt varv som tar hand om allt båten behöver mellan upptagningen på hösten och sjösättningen på våren. Andra båtägare väljer att ha sin båt på en båtklubb och ta hand om alla service och skötsel personligen. Det senare alternativet är såklart det mest ekonomiska och det förstnämnda är det mest tidseffektiva. 

 

Vad kostar en bra segelbåt?

De dyraste segelbåtarna som vi säljer ligger runt 30.000.000 kr och de billigaste runt några hundra tusen. Beroende på hur du tänkt använda din segelbåt kan kostnaden för den bästa båten för just dig variera stort. Boka ett förutsättningslöst möte med en av våra båtmäklare och ta steget mot din nya drömbåt. boka möte med båtmäklare

Vilken segelbåt ska man köpa?

När du väljer vilken segelbåt du ska köpa bör du först tänka på vilken erfarenhet besättningen har men också vilka typer av farvatten ni kommer färdas på. Vi har ett brett utbud av segelbåtar. 

Vill du ha en begagnad kan du se mer här: Båtar till salu och är du på jakt efter en ny segelbåt kan du kika på våra nya segelbåtsmodeller här: Beneteau segelbåtar, Fountaine Pajot segekatamaraner

Hur stor båt kan man segla själv?

Upp till 40 fot för en normal van seglare. Det går absolut att segla större båtar själv, men kräver en mer avancerad nivå av seglaren. 

Vad kostar det att försäkra en segelbåt?

Vilket pris du får på din båtförsäkring varierar beroende på vilken båt du har, hur du förvarar den och vilket försäkringsbolag du väljer.Exempel på försäkringsbolag är Alandia,Pantaenius, Svedea, Atlantica, Svenskasjö mf.

För att få en indikation på försäkringspremien för er båt kan man räkna med ca 1% av köpeskillingen i årspremie. 

Vad kostar det att sälja en båt?

Det är mycket att tänka på och är ofta tidskrävande att sälja sin båt. Därför väljer de flesta att gå via en båtmäklare. Säljaren och båtmäklaren kommer överens om ett arvode som oftast är en procentsats av försäljningspriset. 

Fördelar att välja Yachtsale som förmedlingspartner: 

 • < 200 m Försäljningsbrygga
  Vi har valt att jobba med egen försäljnings bygga vilket gör att ni som båtägare inte behöver vara involverade i visningar. Det gör det också enklare för intressenter att komma och titta på båtar. Tack vare att båtarna ligger hos oss spenderar våra mäklare mer tid på att sälja er båt och mindre tid att i bilen mellan olika visningar.
 • Finansiering
  Yachtsale samarbetar med Swedbank och Ecster, på så sätt kan vi erbjuda finansieringslösningar till köpare och komma i hamn med fler affärer.
 • Stort kontaktnät
  Vi har ett brett kontakt när av service tekniker och varva runt om i landet vilket ger oss goda möjligheter att lösa eventuell problem med båten.
 • Objektiv bedömning av er båt
  Våra mäklare kan ge er en objektiv bedömning av er båt och ni får en second opinion om hur en köpare tänker och vad de tittar efter vilket är avgörande vid en effektiv försäljning.

Är ni intresserad av att veta mer om hur en förmedling via Yachtsale går till så

boka möte med någon av våra båtmäklare

 

Hur gör man när man ska sälja båt?

Den vanliga vägen är att gå via en båtmäklare. Det är en trygg och säker process för alla parter. boka möte med båtmäklare
Väljer ni Yachtsale som partner går en förmedlingsprocess till enligt följande: 

 1. Värderingen
  Efter en första kontakt skickar ni så utförliga uppgifter som möjligt på er båt till oss och vi återkommer med en värdering. 
 2. Förmedlingsuppdrag tecknas
  När vi är överens om ett annonserings pris tecknas förmedlingsuppdraget vilket ger oss exklusiv rätt att förmedla er båt. 
 3. Genomgång av båten
  – Tillsammans med er går vi igenom båten och gör ett första funktionstest för att se om något behöver åtgärdas innan annonsering.
  – I samband med detta gör vi också en fotografering av båten för annonsen.
 4. Båten kommer till Yachtsales brygga
  – Antigen kör ni båten till oss eller så kan Yachtsale ombesörja flytten efter överenskommelse.
  – Väl på plats sköter vi allt. Löpande visningar, underhåll av båten, förhandling, avtalsskrivning och leverans.
  – Under denna process får ni som säljare löpande uppdatering om försäljningsprocessen. 
 5. Efter överlämnande
  – Köpeskillingen betalas ut till av er angivet konto och med avdrag för förmedlingsarvode. Underlag för försäljningen mails ut.
  – När båten är såld och levererad görs en avstämning med köparna att det inte är några vidare frågor eller funderingar. 
När är det bäst att sälja båt?

Generellt säljs de båtarna som Yachtsale förmedlar och arbetar med under vår och höstmånaderna.
Prata med våra båtmäklare så kan de svara för vilken strategi som passar bäst för just din båtmodell. boka möte med båtmäklare

Vad är min båt värd?

Yachtsale kan göra en värdering av din båt. Vi har en lång och bred erfarenhet av både motor och segelbåtar. Våra båtvärderingar kostar ingenting och är ett bra sätt att få en uppfattning om marknaden och vad det finns för möjligheter.

Hur byter man ägare på en båt?

Generellt byter båten ägare isamband med att slutbelaningen av båten är gjord och leveransgodkännandet på avtalet signeras av Köparen. Är båten sedan tidigare registrerad i fartygsregistret eller över 15 m lång tillkommer följande steg: 

Läs mer på transportstyrelsen: https://www.transportstyrelsen.se/sv/sjofart/fartygsregistret-sjofartsregistret/bat/

Hur bevisar man att man äger en båt?

Det lättaste är att visa sitt köpeavtal alternativt en kopia på en betald försäkring med säljarens namn, båtnummer och motornummer.

Hur vet man om en båt är stulen?

Du kan se om en båt är stulen hos Larmtjänst.

Hur vet man om en båt är belånad?

Det finns inget register idag där man kan se om en båt är belånad. Det här är en av många anledningar att många väljer att köpa och sälja båt via en båtmäklare eftersom att ansvaret för att se till att båten ej är belånad vid överlämnandet ligger på båtmäklaren. 

Var hittar jag skrovnummer?

Skrovnumret sitter alltsom oftast i aktern på styrbordssidan under relingslisten eller på akterspegeln. Är båten lackerad finner ni ofta skrovnumret i motorrummet. Efter den 16 juni 1998 måste alla båtar som släpps ut på marknaden ha ett WIN-nummer, även känt som skrovnummer. WIN-numret är en förutsättning för att båten ska kunna CE-märkas. WIN-numret finns på skrovet och placeras vanligtvis under fenderlisten på akterspegelns högra sida.